
Om Børnetjenesten
Børnetjenesten er et lærerigt, kreativt og kulturformidlende tilbud fra den lokale folkekirke til de ældste børn i børnehaven (5-6 år). Børnetjenesten er ikke-forkyndende, ligesom man kender det fra f.eks. skoletjenesten/skole-kirke-samarbejdet.
Børnene deltager i seks højtider á to dage over et år, hvor vi kombinerer mødet med en aktuel begivenhed (fastelavn, påske, pinse, høst, allehelgen og jul) med begreber som fællesskab og ensomhed, håb, ånd, taknemmelighed, død, glæde og liv. Formen er en kombination af konkrete kreative aktiviteter, samtale, undren, fællessang og refleksion.
Børnetjenesten tager udgangspunkt i, at børn i den alder er optaget af livets store spørgsmål. I Børnetjenesten øver vi os i at formulere, hvad vi faktisk selv tror og mener. Vi skaber et rum, hvor vi øver os i at tale sammen. Og hvor der ikke er noget rigtigt og forkert. Vi tager børnene alvorligt, og giver rum for undren. Og kirkerummet er et helt fantastisk rum til de store tanker i livet.
Børnetjenesten lever op til dagtilbudsloven, og understøtter børnehavernes læringsplaner, så det er nemt for børnehaverne at deltage.
Børnetjenesten har kørt i Messiaskirken i Charlottenlund til stor glæde for både børn, kirke og pædagoger de seneste 10 år. Med et pilotprojekt ønskede vi at afprøve og tilpasse konceptet Børnetjenesten i samarbejde med en række pilotsogne, så børn, kirker, pædagoger og forældre over hele landet på sigt kan få glæde af Børnetjenesten. I 2020/2021 kørte Børnetjenesten derfor som pilotprojekt i De 5 kirker i Vendsyssel, Skt. Lukas Kirke i Århus og Bodilsker og Klemensker på Bornholm. Formålet var at prøve konceptet af i forskellige sammenhænge – geografi, demografi, sognets størrelse og ressourcer etc. Efterfølgende er alle materialer blevet tilpasset ud fra erfaringerne fra pilotsognene.
Pilotprojektet ”Børnetjenesten - et kulturmøde med kirken, traditioner og de store ting i livet for de ældste børnehavebørn” er støttet af Ole Kirk’s Fond og Den Folkekirkelige Udviklingsfond.
Fra sommeren 2021 har det været muligt for alle sogne at få sin egen Børnetjeneste. Bestil Børnetjenestens manual og kom godt i gang. Eller se webinar om Børnetjenesten og find ud af, om det er noget for jer.
Vi arbejder på at lave netværk omkring Børnetjenesten, hvor man kan udveksle erfaringer, få nye gode ideer og blive inspireret og få hjælp af andre. Ønsker du at være en del af et online netværk, så send en mail til boernetjenesten@dkm.dk.
Bag pilotprojektet og udbredelsen af Børnetjenesten står initiativtagerne bag Børnetjenesten Naja Månsson og Leif Hygild Andersen og Danmarks Kirkelige Mediecenter (DKM).
Se en film om Børnetjenesten
I denne film kan du opleve en dag i Børnetjenesten i Messiaskirken i Charlottenlund og høre initiativtagerne Naja og Leif, og pædagogen Rebecca, fortælle om tankerne bag, og hvad børnene får ud af at deltage i de 6 højtider.
Hvem står bag
Naja Månsson (initiativtager til Børnetjenesten)
Naja er uddannet Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole. Hun er tidligere kirke- og kulturmedarbejder i Messiaskirken i Charlottenlund og underviser i dag i sund stemmebrug i sin virksomhed Voice In Motion.
Leif Hygild (initiativtager til Børnetjenesten)
Leif Hygild er uddannet fra Danmarks Designskole som Industriel designer og keramiker. Han har været kirketjener i Messiaskirken i Charlottenlund i 26 år.
Danmarks Kirkelige Mediecenter (DKM)
DKM er en erhvervsdrivende fond med speciale inden for værdibaseret kommunikation. Formålet og missionen er at være de bedste til at hjælpe andre med at kommunikere dét, de tror på og brænder for. DKM skal virke som inspirator for værdibaseret kommunikation og være på forkant med fornyelsen af tekniske medier. DKM producerer ikke med henblik på at skabe et økonomisk overskud.